Pocsaji XVII. vőfélytalálkozó margójára

2024. 03. 19. | Egyesületi hírek

Idén ismét megrendezésre került a pocsaji román-magyar vőfélytalálkozó, immáron 17. alkalommal. A főszervező Békési Tibor nagyváradi vőfély volt, aki már 11 éve fontos szereplője a kezdeményezésnek. Mint főszervező, évről évre egyre színvonalasabban szervezi meg ezt a nagy formátumú eseményt.

Minden évben igyekszik újabb és újabb vőfélyeket felkérni arra, – mind Magyrországról, mind Romániából-, hogy tiszteljék meg ezt a fontos kulturális eseményt jelenlétükkel. Ebben az évben 17 vőfély érkezett a találkozóra. Többé-kevésbé  Magyarország és Erdély szinte minden nagyobb tájegységről képviseltetve magukat, hogy a tudásuk legjavát adva egy színvonalas műsort grundoljanak össze a közönségnek.

Nemcsak vőfélyek szerepelnek ezen az eseményen, hanem több néptáncegyüttes is képviselteti magát, mind itthonról, mind a határon túlról. Jó volt látni, ahogy a néptánccsoportok a helyi szubkultúra gyöngyszemeit bemutatják a nagyérdeműnek. 

Mint minden évben egy fiktív lakodalmat vezetnek le vőfélyek, ezért idén két vőlegény és két menyasszony is volt, annak okán, hogy minél több vőfély tudjon egy-egy verset elszavalni ezen az eseményen. Szó, ami szó így sem jutott minden vőfélynek verselési lehetőség a kikérések alkamával. Azonban az est folyamán minden vőfély több verset szavalhatott, amivel a közönségnek okoztak néhány vidám percet és órát. Egy szó, mint száz, én először voltam részese az eseménynek, magamat tekintve jól éreztem magam, magával ragadott a miliő. A talp alá valót Rocco Brothers zenekar szolgáltatta, méghozzá igen magas színvonalon. Aki kilátogatott az eseményre nagyon jól érezhette magát, mert kora hajnalig tartott a vőfélybál.

Magam részéről Jó volt újra találkozni erdélyi és magyaroszági vőfélyekkel, akiket korábbról ismertem személyesen, vagy a facebookról tudtunk egymásról. Fontos beszélgetések zajlottak, a mai világunkat érintő problémáiról, hogy nincsenek lakodalmak, továbbá háttérbe szorult a magyar lakodalmas kultúra. Hogyan lehet átmenteni a mai és jövő generáció számára a „vőfélyes lakodalmast”, amely mostanában sajnos nem éli reneszánszát.

Ez is érdekelhet