A Magyar Közlöny 2020. évi 195. lapszáma alapján, összegezve az esküvőket érintő legfontosabb szabályokat, az ESZSZÉ Egyesület nevében szeretnénk minden kedves szolgáltató kollégának és esküvőre készülő menyasszonynak segíteni ezzel a cikkel.

2020. szeptember elsejével hatályba lép, hogy korlátozzák a külföldről Magyarországra történő belépés feltételeit. A jelen rendelkezés szerint magyar állampolgárok, vagy Magyarországon állandó tartózkodási hellyel rendelkezők és családtagjaik külföldről való beérkezéskor szűrővizsgálaton esnek át, melynek kötelesek alávetni magukat. Ezen vizsgálat után, ha fertőzöttség gyanúját állapítja meg, hatósági kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra kerül sor. Ha fertőzöttség gyanúja nem merül fel, úgy hatósági házi karanténba kerülnek a külföldről hazatérők. A karantén időtartama 14 nap.

A karantén letöltése alól felmentés a következőképpen kérhető:

A karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszten – vegyen részt a felmentés megadása érdekében. Ha a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

Jelenleg külföldi állampolgár szeptember elsejétől személyforgalomban (bizonyos kivételektől eltekintve) nem léphet be Magyarországra. Bizonyos esetekben a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság, kérelemre felmentést adhat.

Azt, hogy milyen indokkal lehet kérelmet beadni, részletesen taglalja a Magyar Közlöny. Ami számunkra a legfontosabb, az az, hogy a rendőri szerv bizonyos esetekben engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) való részvétel. Jelenleg nem taglalják, hogy ez csak a házasulókra vonatkozik-e, viszont szó van róla, hogy meghatalmazással azonos eseményre egy személy sok kérelmet is beadhat, valamint egy háztartásban élők számára egy kérvény elegendő. A kérelem kitöltésének részleteit, beadás helyét és módját részletesen elolvashatjátok a közlönyben.

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3c26563b389056f4b8ca6b5e062f333d196f6dcb/megtekintes?fbclid=IwAR3qe-ci6x5hPxzqGP0GaEEMvmXodK0cxf25ZW0MDmsSKRq1jnCfphzXp1c

És ami talán a legfontosabb: E rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 fertőzésen átesett. Ennek fontosságáról és létjogosultságáról igyekszünk mielőbb tájékoztatást kérni, hiszen rengetegen lehetnek, akik tünetmentesen átestek a fertőzésen, és nem tudnak róla. Azt, hogy pontosan miképpen igazolható ez, még vizsgáljuk, és amint megtudjuk, tájékoztatni fogunk benneteket. Valamint tovább vizsgáljuk a külföldi PCR tesztek elfogadásával kapcsolatos információkat, ugyanis jelenleg a Magyar Közlöny explicit módon nem ír erről. Erről is mielőbb igyekszünk bővebben írni, az Operatív Törzzsel felvéve a kapcsolatot.

Reméljük segíthettünk nektek ezzel az összefoglalással. Jelen rendelet október elsején hatályát veszti, arról, mi lesz utána, szintén tájékoztatni fogunk mindenkit. Az ESZSZÉ Egyesület továbbra is igyekezni fog csak hiteles információkkal ellátni minden kollégát és menyasszonyt/vőlegényt.

Vigyázzatok magatokra és egymásra, és a lehető legjobbakat kívánjuk mindenkinek!

V. Dávid Andrea
ESZSZÉ Egyesület, elnök