HOGYAN ÉS MIÉRT LETTÉL ESKÜVŐI SZOLGÁLTATÓ?

Kicsit tudatosan választottuk ezt a szakmát. Persze saját esküvőnk hozta meg a kedvet, de az alapokat és az igazi nagy érdeklődést én másodfotózással tettem le. Jó pár év, irgalmatlan kemény munka, s egy szuper csapat. Ennyi elég volt hozzá! Abszolút nem tekintem munkának. A boldogság ami ebből sugárzik, hogy megismerhetünk új embereket, átélhetjük a Nagy Nap örömét/könnyét, ahogy mondani szokás felbecsülhetetlen, s ami legfontosabb, feltölt!

MI A MUNKÁDBAN A KEDVENCED, ÉS MI AZ, AMIT A LEGSZÍVESEBBEN KIHAGYNÁL BELŐLE?

Ott lenni, átélni, megélni a Párokkal együtt. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy e jeles Napon ott lehetünk. Minden esküvő más, s izgalommal teli minden Nagy Nap előtti nap, óra, perc. Külön öröm, ha ebben tudunk segíteni! Sokszor kihagynánk az utómunkákat, szerintem ezzel sok Kolléga így van. Viszont amikor átadásra kerülnek a képek, s a Házaspár először látja a képeinket, az egész értelmet nyer.

SZERINTED MI AZ A „SZUPERKÉPESSÉG”, AMITŐL VALAKI ALKALMASSÁ VÁLIK ARRA, HOGY A SZAKMÁDON BELÜL ESKÜVŐI SZOLGÁLTATÓVÁ VÁLJON?

Megtalálni a belső értékedet, felismerni hasznosítani a tanultakat, a tapasztalatokat átadni másoknak, s ebből profitálni. Plusz ahhoz szuperképesség kell, hogy magadban megtaláld az egyensúlyt, a munka a Párok és a magánéletedben.

MI VOLT EDDIGI PÁLYAFUTÁSOD LEGMEGHATÁROZÓBB ÉLMÉNYE?

Minden esküvő egy élmény, így nehéz lenne így kiválasztani egyet. Ellenben minden „kezdő” Kollégának ajánlom, egy két évet töltsön el csak másodfotózással. Legyen túl 40-50 esküvőn, amikor igazán belevág a saját karrier építésébe. Sokkal tudatosabb lesz. Én úgy gondolom 5 év vízválasztó a szolgáltatóknál, különösen a fotósoknál. Ha ez után is ugyanazzal a lelkesedéssel, örömmel vág neki a következő Esküvőnek is, akkor ez a szakma neki való!

VOLT-E MÁR OLYAN MEGBÍZÁS, AMIRE GONDOLKODÁS NÉLKÜL NEMET MONDTÁL? HA MÉG NEM, MI LENNE AZ, AMIT SEMMIKÉPP NEM VÁLLALNÁL EL?

A kérdést megfordítanám, volt már olyan megbízás, amire gondolkodás nélkül igent mondtunk! Szilvesztereztünk már együtt Párral esküvőn, töltöttünk már könnyes perceket Nagy Napon Karácsonykor, s utaztunk már 1600km-t mert egy gyönyörű helyen akartuk megcsinálni a kreatívot. Szenvedélyes embereket keresünk, mint amilyenek mi vagyunk!

VOLT-E OLYAN ESET, AMIKOR A TE FELKÉSZÜLTSÉGEDEN, LÉLEKJELENLÉTEDEN, RUGALMASSÁGODON MÚLT, HOGY MEGMENTSD AZ ESKÜVŐT EGY KÍNOS BAKITÓL?

Szerintem ez minden szolgáltató életében eljön. Nem véletlenül mondják, hogy az esküvői fotósnak minden fajta fotózásban („otthon”), profinak kell lennie (zsurnalisztika, portré, glamour, család, gyermek, sport, tájkép, divat, étel, makró, művész…) Így megeshet, hogy egy egy szolgáltató hiányát, tapasztalatlanságát a több szolgáltatónak kell felvállalnia. Egy a fontos, mi szolgáltatók azért vagyunk, hogy a Párnak egy csodálatos emléke maradjon erről a Napról! Mi is voltunk már öltöztetők, fodrászok, sminkesek, ceremóniamesterek, dekorosok…

MI AZ, AMIRŐL ÚGY ÉRZED, KIMARADT VOLNA AZ ÉLETEDBŐL, HA NEM TALÁLSZ RÁ AZ ESKÜVŐK VILÁGÁRA?

Érdekes, hogy a legnagyobb dolog, amit tanultunk a fotózásból az a kommunikáció. Egy egy esküvő alkalmával összesen több mint 30 órát beszélgetünk a Párral, rokonokkal, barátokkal, szolgáltatókkal. Ezek a beszélgetések később történetté, sztorikká, legendákká, életre szóló barátsággá kovácsolnak minket össze.

KI VAGY MI INSPIRÁL A MUNKÁD SORÁN?

Említettem már, a másodfotózást. Nagy öröm, hogy tudtam nagyra becsült Kollégák mellett fotózni, s ezt a szokást azóta is megtartottam. Ha csak lehet szívesen megyek/megyünk fotós Kollégával fotózni.

VAN OLYAN SZAKMAI PÉLDAKÉPED, AKINEK KÖVETED A PÁLYAFUTÁSÁT, ÉS BÁRMIKOR BOLDOGAN TANULNÁL TŐLE?

Több is van. Véleményem szerint Magyarországon is nagyon sok követendő Kolléga van, külföldön pedig végképp eszméletlen mennyiségben. Akiket most igazán követünk ők a Two Mann Erika és Lenny, fantasztikus amit alkotnak a mai napig is!

MIT GONDOLSZ, MILYEN VÁLTOZÁSOK MENTEK VÉGBE, ILLETVE MILYENEK VÁRHATÓK MÉG A JÁRVÁNY HATÁSAI MIATT AZ ESKÜVŐI SZAKTERÜLETEDEN BELÜL?

Szerintem a változások ideiglenesek voltak csak. Évről évre a szolgáltatók új Párokkal találkoznak, akiknek a változását kell követnünk. A járvány ugyan felbolygatta mindezt, lettek egyedi megoldások, változások, korlátozások, de ezek szép csendben eltűnnek.

MI AZ, AMIRE MÉG VÁGYSZ A SZAKMÁDBAN? MI A BAKANCSLISTÁS PROJEKTED, ÁLMOD?

Egyértelműen külföldi helyszín vagy más kultúrák esküvői. De továbbra is gyönyörű tud lenni téli esküvő, eldugott még sose látott esküvő helyszín vagy mondhatnám bármelyik trash the dress (ne kíméljük az esküvői ruhát) fotózás.